HISTORIA KARRAMBY


Karramba – czyli „Do diabła”
Historia tego miejsca sięga XV wieku, kiedy to w gotyckich piwnicach, które są dziś częścią naszej restauracji działała piwialnia. Przez wiele lat mieściła się tu artystyczna, miejska kawiarnia „Węgliszek” nazwana na pamiątkę diabełka, który według legendy przybył do Bydgoszczy razem z Mistrzem Twardowskim. Węgliszek był bystry i bardzo pracowity, to właśnie on najwięcej klientów Mistrzowi przysyłał. Kiedy Pan Twardowski opuszczał Bydgoszcz, Węgliszek pozostał w mieście, obiecując czarnoksiężnikowi, że będzie dusze mącić, młódki namiętnością napełniać a ze starych bab robić czarownice.

W 2015 roku rozpoczęliśmy nowy rozdział dla tego miejsca, zapraszając pierwszych gości do Karramby. Tworząc restaurację i menu nawiązaliśmy do dotychczasowej historii lokalu i legend z nim związanych. W zabytkowych wnętrzach restauracji znajdziecie artystyczny mural z cytatem z „Ulissesa” Jamesa Joyca: „Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy”. Kucharze gotujący w Karrambie łączą produkty najlepszej jakości ze sztuką kulinarną. Flagowymi daniami stały się skwierczące steki na rozgrzanych kamieniach, tatary z polędwicy na chrupiących razowych grzankach i podroby: gęsie żołądki, móżdżki czy bycze jądra. Są one oznaczone w naszym menu diabelskimi rogami. O obecności naszego opiekuna Węgliszka przypomina także jego rogaty wizerunek w postaci szyldu osadzonego przy wejściu do Karramby a na jego cześć została nazwana sala w piwnicy, w której według miejskiej legendy miał zwyczaj pomieszkiwać.

Karramba z charakterystycznym wspólnym stołem na środku restauracji i wieczorami z muzyką na żywo szybko stała się obowiązkowym punktem na mapie bydgoskiego Starego Rynku i wiodącą restauracją wśród bydgoszczan i turystów.

W 2022 roku otworzyliśmy Karrambę na toruńskiej starówce. Kamienica przy Łaziennej 13 w której mieści się restauracja od XIX wieku była znanym punktem na mapie gastronomicznej Torunia. Pierwsza mieściła się tu między innymi restauracja „Pod Lwem”, od 1928 roku „Astorja”, następnie od 1931 roku „Niespodzianka”. Dekadenckie wnętrze restauracji z bogato zdobionym sufitem w stylu neorenesansowym z licznymi polichromiami i złoceniami tworzy niesamowitą atmosferę. Majestatyczny klimat przełamaliśmy piekielnymi elementami. Na ścianie powstał mural, który jest naszym motywem przewodnim, pod ogromnym, kryształowym żyrandolem stanął wspólny stół a wnętrza wypełniliśmy roślinami. Z przestronnych okien restauracji można podziwiać między innymi gotycką Katedrę Świętych Janów.